Zaměstnavatelé, kteří režim pauz na cigaretu upravují interním předpisem, obvykle využívají technologické nástroje pro kontrolu odchodů a příchodů. Zhruba desetina společností přitom kuřácké pauzy zakazuje zcela. To vyplynulo z šetření, kterého se v únoru zúčastnilo bezmála 300 tuzemských středních a velkých zaměstnavatelů.

"Kuřácké přestávky bývají zcela zakázány například ve výrobních firmách, kde je vyžadována takřka neustálá přítomnost zaměstnanců na pracovišti. Lidé si v takových případech mohou užít cigaretu pouze během zákonem stanovených obědových pauz. Výrazně odlišné podmínky panují především v oborech, kde má práce povahu duševní činnosti. Například v kreativních profesích kuřákům může pauza u cigarety často posloužit k vyřešení určitého problému, získání zajímavého nápadu a podobně. Přítomnost kuřáren však dnes již ve firmách není příliš častá. Zaměstnanci proto obvykle na cigaretu musejí mimo pracoviště a firmy přitom v určitých případech jejich odchody a příchody pomocí různých čipových technologií monitorují," uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, tiskový mluvčí společnosti LMC.

Vždy přitom záleží na tom, jaké podmínky má zaměstnavatel se zaměstnanci sjednané, například co do počtu povolených přestávek. Důležitý je také typ vykonávané práce. Na pracovištích, které během výkonu práce nelze vůbec opouštět, bývají přesně stanoveny přestávky, během kterých dochází ke střídání zaměstnanců. Například u manažerských pozic se naopak často vůbec nehledí na pauzy v pracovní době, důležité je především splnění vytyčených cílů.

red